A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva), más néven céklarépa, ritkábban vörös répa, régóta ismert salátanövény
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már ie. 3000-ben ismerték. Magyarországom a 17. században vált ismertté. Lippai János vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern, étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el
A cékla a jó állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában játszik fontos szerepet, Magas kálium, magnézium, vas folsav és vitamintartalma (B6 és C) egészségügyi előnyt jelent a céklafogyasztók számára. A cékla ezenfelül hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz. Ezenfelül pedig erős antioxidánsként is működik. Mi több, három bébicékla elfogyasztása naponta megfelel a javasolt napi 5 rész zöldség vagy gyümölcsadagnak.
Kutatások kimutatták, hogy a cékla segíthet csökkenteni a vérnyomást és annak kockázatát, hogy stroke vagy szívroham alakuljon ki.
A betacianin pigment adja a cékla erőteljes színét, ez az anyag azonban antioxidánsként is működik. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, ugyanakkor védik az artériák falát és csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint a szélütését is.A cékla folsav tartalma nagyban hozzájárul a szövetek egészséges növekedéséhez.
A cékla ásványi szilícium-dioxidot tartalmaz. Ez az anyag segíti a kalcium felszívódását, ami fontos a váz- és izomrendszer egészségének fenntartásához és csökkenti a csontritkulás kockázatát
A cékla ezeken kívül csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet, Vastartalma segítségével kezelhető vele a vérszegénység és elűzi a fáradtságot és mivel javítja a véráramlást az agyban, ezért fokozza a szellemi képességeket is.Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát
A cékla, különösen tél végén, egyik legfontosabb vitamin lehet.